Veel Gestelde vragen

Tijdens de workshop, waarin je creatief aan de slag gaat met klei, maak je ook kennis met een aantal keramiektermen.

Om je een voorsprong te geven, hebben we hieronder wat termen en veelgestelde vragen verzameld.

Zo kun je meteen aan de slag met wat klei-wijsheid!

Hoelang duurt het voordat ik mijn keramiek kan ophalen?

Het duurt meestal 4 tot 6 weken voordat je je keramiek meesterwerken kunt ophalen.

De droogtijd is daarbij essentieel en neemt zo’n 3 weken in beslag; we geven je werk die tijd om zeker te zijn dat al het vocht eruit is. Mocht er nog vocht in zitten tijdens het bakken, dan kan je creatie barsten of zelfs ontploffen.

Na het drogen bakken we het werkstuk voor de eerste keer. Vervolgens wordt het geglazuurd en nog een keer gebakken. Het bakken is uiteraard belangrijk en duurt zo’n 12 uur, maar ook het afkoelen neemt evenveel tijd in beslag.

Bij ons werk je niet met een draaischijf, die voor beginners wat oefening vraagt om mooie resultaten te krijgen. In plaats daarvan gebruiken we de handopbouwtechniek met mallen – een zeer toegankelijke methode die voor unieke en mooie resultaten zorgt, waar iedereen meteen mee aan de slag kan, jong of wat ouder, beginner of gevorderde.

De mallen, gemaakt van gips, hebben een vaste vorm. Je drukt de klei erin en laat deze zich vormen naar de contouren van de mal. Na een korte droogtijd kun je je werkstuk uit de mal halen en verder decoreren naar wens!

Zeker! De glazuren die we tijdens de workshops gebruiken, zijn gegarandeerd voedselveilig.

Het is trouwens niet alleen het glazuur zelf dat aan deze eisen moet voldoen; het is ook belangrijk dat elk deel van je werkstuk goed bedekt is en dat we een keramiekoven gebruiken die de juiste temperatuur kan bereiken om het voedselveilig te maken.

Glazuur is een glasachtige laag die op keramiek wordt aangebracht en heeft zowel praktische als esthetische voordelen:

  • Verfraaiing: Glazuur geeft je werk een mooie, afgewerkte uitstraling.
  • Bescherming: Het beschermt het oppervlak, bijvoorbeeld bij servies of andere gebruiksvoorwerpen.
  • Waterdichtheid: Glazuur maakt het stuk waterdicht.
  • Versterking: Glazuur maakt je werk sterker, slijtvaster en beter bestand tegen weersinvloeden.


Zo wordt je keramiek niet alleen mooier maar ook duurzamer!

Soms kan er een subtiel kleurverschil ontstaan, omdat werkstukken op verschillende niveaus in de oven staan of over meerdere baksessies verdeeld worden.

Ook kan de atmosfeer die in de oven ontstaat per bakbeurt iets variëren, wat mogelijk een invloed kan hebben op de kleur. Maar juist dit maakt een ambachtelijk, handgemaakt stuk uniek en extra charmant!

Om klei in keramiek te transformeren, zijn er twee bakfasen nodig: de eerste na het drogen van het werk en de tweede na het aanbrengen van het glazuur.

De twee bakfasen hebben verschillende namen en temperaturen:

  • De eerste bakfase wordt vaak “laagbak“, “biscuitbak” of “ruwbak” genoemd en gebakken tussen 950 à 1000°C.
  • De tweede bakfase wordt “hoogbak” of “glazuurbak” genoemd en gebakken tussen 1200 à 1300°C.

Klei krimpt tijdens het drogen en bakken, meestal zo’n 10 tot 14% ten opzichte van het oorspronkelijke gemaakte werkstuk in de workshops.

Wij gebruiken meerdere professionele keramiekovens die speciaal zijn ontworpen voor het bakken van klei. Onze ovens zijn elektrisch en hebben regelbare temperaturen met elektronisch gestuurde programma’s om de verschillende bakfasen nauwkeurig te regelen.

De eerste bakfase (laagbak) wordt uitgevoerd bij een temperatuur tussen 950 en 1000°C, terwijl de tweede bakfase (hoogbak) plaatsvindt bij een temperatuur tussen 1200 en 1300°C.

In onze workshops gaan we weliswaar geen taarten bakken maar wel keramiek 🙂

Biscuitbakken is de naam voor een eerste bakfase nadat het werk volledig is gedroogd. Deze bakfase is belangrijk voor:

  • Het verwijderen van veel vluchtige en schadelijke bestanddelen uit de klei.
  • Het werkstuk steviger maken en daardoor gemakkelijker hanteerbaar.
  • Het werkstuk bestand maken tegen opnieuw bevochtigen met glazuur, waardoor glazuren gemakkelijker wordt.

Na het glazuren gaat je werkstuk voor de tweede keer de oven in, wat we de hoogbak of glazuurbak noemen.

Voor steengoed betekent dit een temperatuur van 1.200 tot 1.300°C.

Het glazuur geeft de klei een glasachtige uitstraling en maakt het waterdicht. Tik je erop, dan klinkt het helder en hoog.

Steengoed is een sterke, veelzijdige kleisoort die goed bestand is tegen hoge temperaturen, meestal gebakken tussen 1.200 °C en 1.300 °C. Door het bakken versintert de klei, waardoor het ondoordringbaar wordt voor vloeistoffen en goed bestand is tegen zuren.

Dit maakt steengoed ideaal voor servies en andere gebruiksvoorwerpen. Het behoudt gemakkelijk zijn vorm, is duurzaam, en daarom zeer geschikt voor beginners. De eigenschappen van steengoed bevinden zich tussen die van aardewerk en porselein.

Met gebruiksgoed in de keramiek bedoelt men werkstukken die bedoeld zijn om van te eten en uit te drinken, zoals mokken, borden, koffie- en theekoppen, kommen, schaaltjes, vergieten en nog veel meer om gezellig te aperitieven en te tafelen.

Voor dit soort gebruiksgoed gebruik je voedselveilige glazuren, die wij uitsluitend toepassen in onze workshops.

Aardewerk is een makkelijk bewerkbare, maar minder sterke en duurzame kleisoort dan steengoed en porselein. Het is waterdoorlatend en moet vrijwel altijd worden geglazuurd om waterdicht te zijn. Zelfs met glazuur blijft aardewerk relatief kwetsbaar, vooral de randen.

Aardewerk wordt gebakken tot maximaal 1.100 °C, terwijl steengoed pas bij hogere temperaturen (boven 1.200 °C) volledig dicht en sterker wordt.